Hoewel onze darmen en het microbioom aan de basis staan van onze gezondheid, gaat het helaas bij veel mensen niet helemaal goed in die darmen. Zo’n 11 procent ervaart klachten die passen bij het prikkelbare darm syndroom, oftewel PDS of spastische darm (1).
Om de diagnose prikkelbare darm syndroom (PDS) te krijgen, moet je voldoen aan een aantal criteria: de Rome IV criteria. Deze criteria zijn uitgebracht (geüpdatet vanaf de Rome III criteria) in 2016 en geven een richtlijn aan huisartsen bij het stellen van de diagnose. Hierbij is het ook belangrijk dat andere structurele of biochemische oorzaken of verklaringen zijn uitgesloten. Een ontlastingstest waarbij wordt gekeken naar calprotectine (een ontstekingsmarker) wordt hier meest voor gebruikt (2,3). Waar de aandoening eerst werd beschreven als functionele stoornis, wordt het sinds het uitbrengen van de Rome IV criteria gezien als stoornis in de darm-hersenas. Hiermee wordt bedoeld dat de interacties tussen onze darmen en hersenen bij PDS een belangrijke rol spelen (3). PDS is dus niet een aandoening die zich beperkt tot alleen onze darmen.
Er zijn verschillende typen van het prikkelbare darm syndroom. Sommigen ervaren overwegend klachten waarbij er sprake is van snellere stoelgang en diarree, anderen ervaren juist meer verstoppingen en er is een groep die beide typen afwisselend ervaart (1).
PDS en het zorgsysteem
Bij Mighty Gut klinkt het helaas nog vaak dat (huis)artsen PDS niet compleet serieus nemen. Ondanks dat veel mensen last hebben van maag- en/of darmklachten, is er wereldwijd nog maar weinig erkenning voor vanuit het zorgsysteem (4). Dit komt onder andere omdat er nog maar relatief kort onderzoek naar wordt gedaan en er dus nog veel vragen open liggen.
Gelukkig zien wel steeds meer (huis)artsen en zorgverleners in dat onze darmen en het microbioom belangrijk is voor onze algehele gezondheid. Aangezien er ook steeds meer onderzoek naar wordt gedaan en we beetje bij beetje meer weten over het microbioom en de darmgezondheid, wordt er ook steeds meer bekend over wat we kunnen doen aan bepaalde klachten!
Ondanks dat er bij een prikkelbare darm in eerste instantie alleen wordt gekeken naar calprotectine, waarbij er over het algemeen geen vervolgonderzoek wordt ingezet zodra deze waarde niet is verhoogd (bron vd richtlijnen), kunnen er vaak wel degelijk afwijkingen gevonden worden in de darmen, zoals veranderingen in het microbioom, laaggradige ontstekingen in het slijmvlies van de darmen of infecties (nhg bron). Wanneer er veranderingen plaatsvinden in het darmmicrobioom kan er een disbalans ontstaan, oftewel: dysbiose (1). Hierbij kunnen er te weinig goede bacteriën aanwezig zijn, waardoor de minder goede bacteriën meer kans krijgen om zich te gaan uitbreiden. Ook kan het zijn dat er wel voldoende bacteriën aanwezig zijn, maar dat ze niet in harmonie met elkaar samenleven.
Hier kan je veel klachten van krijgen, zoals:
- een opgeblazen gevoel;
- winderigheid;
- spastische darm aanvallen;
- veranderde ontlasting;
- misselijkheid;
- zuurbranden;
- verergering van klachten na het eten;
- huidklachten;
- vermoeidheid;
- slaapproblemen;
- somberheid;
- angst of stress;
- concentratieproblemen;
- en nog veel meer..
Wat kan je doen bij een dysbiose in de darmen?
Er zijn verschillende dingen die invloed hebben op je darmen en je microbioom. Voor gezonde darmen zul je dus naar je algehele leefstijl moeten kijken om echt resultaat te kunnen merken.
De 3 pijlers die Mighty Gut hierom aanhoudt zijn:
- stressreductie;
- een juist eet- en voedingspatroon;
- voldoende beweging.